Lambaretsepte

Maitsestamine

Tänapäeval, kus me jälle õpime armastama lambalihast toite, on paljudel lihaga ometi esimene kokkupuude, just neile anname pisut nõu kuidas maitsestada liha ja mida lambalihast üldse teha saab.
Lambaliha maitsestamisel on saartel läbi aegade kasutatud kohalikke maitsetaimi ja vürtse. Eriti armastatakse maitsestada kadakamarjade, küüslaugu, vorstirohu e. tüümiani, piparmündi lehtede, rabarberi lehtede, soola ja pipraga. Tänapäev on lisandanud salvei, rosmariin ja veel paljud maitsetaimed. Nagu eelpool öeldud, siis lõpuks igaüks leiab ikka katsetamise käigus selle oma maitse ... HEAD KATSETAMIST! Ja andke meile ka tagasisidet, et kuidas õnnestus ja milliseid maitsetaimi ja valmistusviise Teie kasutanud olete.
Meie armastame valmistada lambaliha madalal kuumusel ja kohe mitu tundi, ehk siis paneme õhtul küpsema ja hommikul võtame välja. Maitseks kasutan soola, pipart,kadakamarja, salveid, vorstirohtu ja rosmariini. Katan piparmündi lehtede või rabarberi lehtetega ja pakin fooliumisse. Sellise valmistamisviisi puhul on hea kasutada kas vanaaegset kerisahju, või maasse kaevatud kividega ääristatud lõkkekohta, seljuhul on valminud liha "koopa lammas".
Tavalises ahjus valmib kints keskeltläbi 2,5 tundi 200 kraadi juures.
Karree, kaelakarbonaad valmib poole tunniga.

Päädikusupp

(Kalvik, S. Eesti rahvatoite. Tallinn, 1988)

½ lamba pead
2 lambajalga
½ lamba magu
3 l vett
Soola, pipart, vürtsi, loorberi
7-8 kartulit
1-2 spl võid
2 spl nisujahu

Korralikult puhastatud lambapea, -jalad ja –magu kupatada, panna külma veega keema ja keeta pehmeks. Leem kurnata, lisada tükeldatud kartulid, maitseained ja võis kuumutatud nisujahu. Keeta 15-20 min. Lauale andmisel lisada supile väikesteks tükkideks lõigatud liha ja magu.

Hakk-kotletid lambalihast

500 g pehmet lambaliha
1 munakollane
½ kl rõõska koort
½ kl vett
2 sl riivsaia
1 sibul
½ tl köömneid
soola, musta pipart

Lambaliha ajada läbi hakklihamasina, kloppida munakollase, peenelt hakitud sibula, maitseainete ning vee ja koore segus leotatud riivsaiaga ühtlaseks massiks. Vormida kotletid ja praadida mõlemalt poolt pruuniks.